Locatie: Moerbeke
Organisatie: Gemeente Moerbeke, Cultuurraad Moerbeke en Buurtcomité Koudenborm
Looptijd: 2017-2018
De schuur, in de volksmond ook tienden schuur Boudelo, maar meer wetenschappelijk gezien “het hof ten Fonteyne” (onderzoek door heemkring Ercus, Paul Hesters) was voormalig bezit van de Cistercienzerabdij Onze-Lieve-Vrouw van Boudelo in Klein Sinaai. De schuur staat al beschreven in documenten die dateren uit 1219. Heel wat archeologische vondsten van de site, uitgevoerd door De Belie in samenwerking met de lokale heemkring Ercus worden bewaard in het gemeentehuis. Via een transparant infobord aan de overkant van de straat krijg je een beeld van hoe het gebouw er vroeger heeft uitgezien.
De verwilderde site werd grotendeels omgevormd tot buurtpark. Enkele informatieborden op het terrein zelf geven meer uitleg over de geschiedenis van het nu tot ruïne herleidde gebouw. Een picknickbank en zitstammen nodigen de voorbijgangers uit om eventjes tot rust te komen. Er is een pluktuin aangelegd (rode, zwarte, witte bessen, aalbessen, frambozen…) met de nodige duiding. een zware toegangsbrug geeft toegang tot de site. De erg broze restanten van het gebouw met nog bestaande kelders zijn afgesloten van het publiek. Enkele buizen op het terrein staan symbool voor een mogelijks, maar nooit gevonden onderaardse gang.
Zowel gemeente, cultuurraad als buurtcomité zien dit als een ontmoetingsplaats,
waar culturele en toeristische evenementen kunnen plaatsvinden
Een sterk buurtcomité was al lang vragende partij voor deze ontmoetingsplaats. De prachtige en gunstige ligging creëert en stimuleert kansen voor dit buurtcomité. Deze plaats is eigendom van de gemeente die instaat voor het onderhoud en heeft een plaats gekregen in het cultureel patrimonium van de gemeente. Zowel gemeente, cultuurraad als buurtcomité zien dit als een plaats waar in open lucht, als een soort ontmoetingsplaats, waar culturele en toeristische evenementen kunnen plaatsvinden. Bijkomend is het een rustplaats voor wandelaars en fietsers en ligt het langs de erkende knooppunten routes.
Terug naar overzicht